Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Tokió

Tokió történet

Tokió, Japán, Történet

Tokió története

Tokió, Japán, Történet

A Tokiói-öböl partján elhelyezkedő főváros a Felkelő Nap Országának is nevezett Japán szíve. Az ország lakosságának 11%-a él itt, emellett közlekedési, hírközlési, politikai, gazdasági és kulturális központ is. A világ egyik legnagyobb és legnépesebb városa tiszta, biztonságos, jó vizű és jó levegőjű.

A mai Tokió alapítási évének 1457-es évet tartják, Óta Dókan tábornok és költő ekkor szemelte ki a helyet egy komolyabb erődítmény felépítésére. A várkastély köré iparosok és kereskedők települtek és rövidesen az Edo-öböl partján fekvő város kikötőjébe számos kereskedelmi hajó kezdte szállítani a kincseket.

A város igazi hírnévre 1603-ban emelkedett, amikor ide helyezték át a katonai kormányzat székhelyét. Edo életének következő 250 évét a gyors fejlődés jellemezte: a kereskedelem és az ipar mellett a kultúra is helyet kapott életében. Számos pap, tudós és művész költözött ide.

A XVIII. század vége felé Edo a politikai hatalom és a kulturális élet központja lett, lakosságának száma folyamatosan növekedett, a XIX. század elejére pedig a világ egyik legnagyobb városa lett.

Sok megrázkódtatással járó változást hozott az 1868-as év, amikor a császár Kiotóból Edóba helyezte át udvartartását. Az utolsó sógun lemondott a hatalomról és ismét a császári ház lett az ország tényleges vezetője. A város ettől kezdte Tokió néven egyre dinamikusabban fejlődött.

1923-ban a történelem egyik legpusztítóbb földrengése rázta meg a Tokiói-öböl környékét. A katasztrófa következtében teljesen romba dőlt város hét éve alatt épült teljesen ujjá.

1937-ben Kína ellen indultak harcba a japánok, majd 1941-ben a fasiszta tengelyhatalmak oldalán léptek be a második világháborúba. 1945-ben a háborúban nagyrészt elpusztult Tokiót a régi város mintájára igyekeztek helyreállítani.

Napjainkban évről évre több látogató keresi fel a Japán fővárost, annak ellenére is, hogy az egyik legdrágább város a világon.

Forrás: Szentirmai József: Japán

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!